SMLP logo

Tiedotteet

  • Tarjouspyyntölomake
    22.03.2012

    Olemme julkaisseet uuden tarjouspyyntölomakkeen. Pyydä tarjous lähettämällä tarjouspyyntölomake tai soittamalla numeroon 045 639 3083 / Janne Ylitalo.

Maalämpö

Lämmitysenergiaa maaperästä

Maalämmöllä tarkoitetaan maaperään tai veteen varastoitunutta auringon lämpöenergiaa sekä maaperän geotermistä energiaa, jota käytetään maalämpöjärjestelmän avulla kiinteistön ja käyttöveden lämmittämiseen. Maaperän lämpöenergia siirretään lämmitysjärjestelmään lämpöpumpun avulla, jolla säädellään lämpötilan tasoa.

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, joka voidaan mitoittaa sopivaksi sekä pienten että suurten kiinteistöjen tarpeisiin. Maalämpöjärjestelmiä käytetään sekä pientaloissa että julkisissa kiinteistöissä, ja järjestelmä on sitä kannattavampi, mitä suurempi on kiinteistön energiankulutus.

Lämmönkeruuputkisto sijoitetaan joko pintamaahan, peruskallioon tai veteen ja ympäröivä elementti lämmittää putkiston sisällä kiertävää nestettä. Lämmönkeruupiiri mahdollistaa myös kiinteistön jäähdytyksen kesäaikaan.

Lämpökaivo

Lämpökaivolla tarkoitetaan kallioperään porattuun pystysuoraan, 100-200 metriä syvään reikään asennettua lämmönkeruuputkistoa. Tällainen ratkaisu maalämmön keräämiseksi on nykyään yleinen, sillä pintamaahan asennettu putkisto vaatii suuren pinta-alan. Lämpökaivo onkin pienillä tonteilla ainoa vaihtoehto maalämpöjärjestelmän toteuttamiseksi. Lämpökaivosta saatavan energian määrä putkimetriä kohti on pintamaahan asennettua järjestelmää huomattavasti suurempi.

Miksi valitsisin maalämmön?

Kallistuneet lämmitysöljyn ja sähkön hinta ovat viime vuosina kasvattaneet maalämpöjärjestelmien myyntiä. Maalämpöenergia ei ole riippuvainen markkinoiden suhdanteista, vaan itse energia on ilmaista. Maalämpöjärjestelmän kulut muodostuvat maalämpöpumpun sähkönkulutuksesta, jolloin pumpun oikea mitoitus kiinteistön tarpeisiin on olennaisen tärkeää.

Maalämpöjärjestelmän kilpailijoita uusiutuvan energian tuotannossa ovat myös viime vuosina yleistyneet ilmalämpöpumput sekä ilma-vesilämpöpumput. Nämä järjestelmät ovat kuitenkin riippuvaisia ilman lämpötilasta, ja niiden hyötysuhde laskee talven pakkasten kiristyessä. Maalämpöjärjestelmä sen sijaan mahdollistaa optimaalisen lämpötilan säätämisen taloudellisesti ulkoilman lämpötilasta riippumatta.

Maalämmön hiilidioksidipäästöt ovat moninkertaisesti öljy- tai sähkölämmitysjärjestelmiä pienemmät, joten myös ympäristönäkökulma puoltaa maalämmön valintaa.